Een korte terugblik en een blik vooruit

Geplaatst op donderdag 15 decembernieuws

Als bestuurslid van Ondernemend Lansingerland, duo-raadslid voor het CDA en als ondernemer is het afgelopen jaar weer voorbijgevlogen.
Samen met Antoine Wevers ben ik binnen het bestuur verantwoordelijk voor de evenementen. Afgelopen jaar was het wat dat betreft voor ons een fijn jaar, zonder beperkende maatregelen. Alle evenementen zoals bijvoorbeeld het laatste half jaar de Walk & Talk, de hockey-clinic bij HBR, de Cybercrime bijeenkomst en de ontmoeting vanuit het DGA-netwerk met het nieuwe college van burgemeester en wethouders, werden goed bezocht en wij hebben als bestuur veel positieve feedback ontvangen. Dit geeft ons de energie om in 2023 weer veel leuke en interessante events te organiseren.
En dan moet het mooiste event van dit jaar nog plaatsvinden. Op 20 december aanstaande is het eindejaarsfeest van onze vereniging bij Muller & Co. Daar kunnen alle leden en introducés onder het genot van een hapje, een drankje én livemuziek het jaar positief met elkaar afsluiten.
Natuurlijk was het voor sommige ondernemers ook een lastig jaar. Deze signalen bereiken mij als duo-raadslid en ondernemer in de juridische dienstverlening helaas dagelijks. Hierbij wil ik dan ook alle ondernemers in Lansingerland en in het bijzonder ondernemers binnen de land- en tuinbouw en de detailhandel, veel kracht en doorzettingsvermogen wensen. Het is voor sommige ondernemers zwaar omdat zij nog aan het opkrabbelen zijn na de corona pandemie. Anderen ondervinden problemen door de daaropvolgende energie-/gas-crisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne. 
Ik weet echter ook dat ondernemers binnen Lansingerland innovatief en strijdbaar zijn. In Lansingerland geldt een mentaliteit van handen uit de mouwen steken en als ondernemer, ook in lastige tijden, de rug recht houden en de blik op de toekomst richten. Met betrekking tot 2023 ben ik dan ook positief gestemd en zie ikzelf als ondernemer alleen kansen en geen beperkingen maar uitdagingen.  

Als juridische tip wil ik alle ondernemers meegeven dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Zorg er daarom voor dat jouw juridische basis (als ZZP’er) of de juridische basis van de organisatie (als MKB’er) op orde is. Dit betekent geen algemene voorwaarden uit 1999 maar actuele voorwaarden hanteren en op het gebied van overeenkomsten, privacy & compliance, IE-rechten, debiteurenbeheer en personeelsbeleid alles op orde hebben.

Graag zie ik mijn ‘collega’-ondernemers op ons eindejaarsfeest of op één van onze andere events in 2023.

Voor nu wens ik alle ondernemers in Lansingerland fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2023 met goede zaken.

Met vriendelijke groet,

Michel Krieger
Bestuurslid Ondernemend Lansingerland