Energiebesparing verdient zichzelf terug

Geplaatst op vrijdag 8 novembernieuws

Als ondernemer ben je binnenkort verplicht om energiebesparende maatregelen in je bedrijf te nemen. Dit geldt bij een bepaalde hoeveelheid stroom- en/of gasverbruik. De maatregelen moeten zich binnen 5 jaar terugverdienen. 

Als ondernemersvereniging vinden wij het belangrijk dat ondernemers in Lansingerland hiervan op de hoogte zijn. Daarom organiseren wij hierover een bijeenkomst op 28 mei. 

De verplichting van overheidswege spreekt een ondernemer over het algemeen veel minder aan dan de berekening van de terugverdientijd. Daarom gaan we tijdens deze bijeenkomst ook in op financieel aantrekkelijke maatregelen. Bedenk daarbij dat energiebesparing niet alleen in euro’s is om te rekenen, maar ook kan bijdragen aan het imago van je bedrijf of product en uiteraard aan een beter milieu.

Wat er helaas niet onder valt is de toepassing van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie. Dat is volgens mij een gemiste kans. Natuurlijk moet je beginnen om bij je gebouw en bedrijfsproces hetzelfde resultaat te bereiken met minder verbruik van energie (gas en elektra in dit geval). Maar ik denk dat er een grotere kans van slagen is als die benodigde energie van de zon of wind afkomstig is.

Terecht is er nu veel aandacht voor de energiebesparing. Het is immers een verplichting voor bedrijven. Maar laten we evenveel aandacht besteden aan de mogelijkheden voor hernieuwbare energie. Niet alleen vanwege de goede terugverdientijd, maar ook om als ondernemers ons steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Het wordt de 28e een interessante bijeenkomst met Reinier van den Berg als spreker. Reinier is meteoroloog, weerman én specialist in klimaatverandering. Hij benadrukt het belang van duurzaamheid. Doordat het klimaat een sterke verwevenheid heeft met duurzaamheid inspireert Reinier je om de kansen te pakken en de uitdagingen van duurzaamheid te zien. Alles draait om het vinden van de juiste balans. 

Verder organiseren wij op 20 mei een lunchsessie met onze leden én met de medewerkers van de gemeente Lansingerland die betrokken zijn bij inkoop en aanbestedingen. Op 26 juni staat ons jaarlijkse Zomerevent weer op de agenda.

Graag tot ziens op onze bijeenkomsten. En ben je nog geen lid, kom dan gerust een keer kennismaken. Aanmelden kan via het contactformulier op onze website ondernemendlansingerland.nl.

Jan Houweling,

Voorzitter Ondernemend Lansingerland