Is het straks weer business as usual?

Geplaatst op vrijdag 25 februarinieuws

Eindelijk weten we hoe een koe zich voelt, die in het voorjaar weer voor het eerst de wei in mag. Ook wij mogen na het opheffen van de coronamaatregelen weer ‘los’ gaan buiten. Ik kijk ernaar uit om iedereen weer te spreken op de volgende ondernemersbijeenkomst. Of we dat ook allemaal gaan doen, ‘losgaan’? Daar ben ik heel benieuwd naar.

Pakken we ons leventje van vóór corona – wie weet trouwens nog hoe dat was  – weer gewoon op? Of hebben we er ook iets van geleerd? Doen we dingen anders? Ik zie het bij mezelf. Ik eet gezonder. Ik sport meer. Als die coronacrisis ons iets heeft willen vertellen, is het wel dat de manier waarop we altijd hebben geleefd niet future-proof is. Misschien is corona ook wel die wake-up call voor duurzaamheid. Veel ondernemers worstelen ermee. Je ‘moet’ iets. Maar moet je dan je hele bedrijfsvoering overhoop gooien? Je businessmodel aanpassen? En belangrijker nog, what’s in it for me?

Die vragen herken ik. Omdat ik ze bijna dagelijks hoor in mijn rol als Sectormanager Transport en Logistiek. Zoals van een klant van mij met een transportbedrijf. Die gaat aan de slag met duurzaamheids-rapportages. Maar hoe moet je die CO2-uitstoot dan meten? En waarover moet je eigenlijk rapporteren? We besluiten om zijn opdrachtgever erbij te betrekken. En toeval of niet, die opdrachtgever heeft óók die duurzaamheidsvraag op zijn bord liggen en wil samen met andere bedrijven een pilot starten. Of die transporteur interesse had om mee te doen?
Samen zijn ze aan de slag gegaan. Niet alleen met het in kaart brengen van de CO2-uitstoot, in de transportsector heb je nog veel meer datastromen. Door die gezamenlijk goed in kaart te brengen bespaar je niet alleen uitstoot, maar verhoog je ook je rendement. Het mooie is, waar mijn klant eerst sceptisch was, is hij nu ‘besmet’ met het duurzaamheidsvirus, doordat hij zijn rendement ziet verbeteren door aan de juiste knoppen te draaien.

Het is maar een voorbeeld. Dit soort casussen spelen in meerdere sectoren zoals bouw, agro, tuinbouw en overheid. Met duurzaamheid is geld te verdienen, maar kijk vooral verder dan je eigen horizon is de moraal van dit verhaal. Wacht er vooral niet te lang mee, want als je zélf niet acteert wordt er voor jou gedacht. En wat het betekent als er voor jou wordt gedacht, hebben we twee jaar lang zelf mogen ervaren.

Tot binnenkort, dan praten we verder. Met een goed gesprek over koetjes, kalfjes en duurzaamheid!

Met vriendelijke groet,

Carol de Wit

Bestuurslid Ondernemend Lansingerland